Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

La gran Festa del Dux arriba a Riba-roja de Túria del 17 al 19 de novembre

Este esdeveniment anual recrea la cultura i costums visigots dels antics pobladors de Pla de Nadal i València la Vella.

'PATRIMONI I TURISME' 3 de novembre de 2023

Riba-roja de Túria es prepara per a gaudir d'una de les festes més emblemàtiques i singulars de la Comunitat valenciana, la Festa del Dux. Este esdeveniment, que ret homenatge a la cultura visigoda i s'inspira en els jaciments de Pla de Nadal i València la Vella, torna els pròxims 17,18 i 19 de novembre amb nombrosos atractius.

El cor del centre històric de Riba-roja tornarà a bategar amb l'essència visigoda en la VII edició de la gran Festa del Dux. Enguany, el mercat visigot promet ser encara més atraient, amb un recorregut ampliat que permetrà als assistents submergir-se en els costums de l'època.

Veïns i visitants tindran l'oportunitat d'explorar cadascun dels llocs replets de productes decoratius, alimentació, joguets i més, tots elaborats artesanalment. Riba-roja ofereix una magnífica oportunitat de veure la recreació d'oficis visigots ancestrals, brindant als assistents l'oportunitat de presenciar el procés de creació en viu.

A més podran conéixer la història i la cultura visigoda a través de visites guiades al Museu Visigot de Pla de Nadal i al jaciment de València la Vella. Un dels grans reclams serà la recreació històrica, on l'Associació d'Amics del Museu Militar de València s'encarregarà de reproduir les rondes de soldats i les exhibicions de combat, mentre que els senyors de Pla de Nadal, Tebdemir i la seua esposa Teodora, juntament amb els seus soldats i artesans, transportaran als assistents a una època passada.

La Festa del Dux oferirà entreteniment per a tots els públics amb exhibició de falconeria, música en viu i tallers que exploren la numismàtica, l'escriptura, vestimenta i els escuts de l'època.

Durant els tres dies es podrà degustar deliciosos dolços i plats inspirats en l'època visigoda en la Ruta Gastronòmica Visigoda. Esta ruta estarà integrada pels forns tradicionals i restaurants del municipi, que oferiran productes típics com ‘El Bes Visigot’, ‘Teodores’ i gran varietat de tapes visigodes.

Els amants de la història visigoda tenen una cita el dissabte 18 a partir de les 17.30 hores on l'equip d'arqueòlegs de l'ICAC, que actualment duu a terme investigacions a València la Vella, oferirà breus xarrades informatives a la Sala d'Audiovisuals d'El Molí.

La música i la dansa tindran un espai destacat en el programa. Com a novetat, el Conservatori Professional Municipal de Dansa de Riba-roja de Túria oferirà l'espectacle "La Dansa de Teodora" en la Plaça de l'Ajuntament i el diumenge 19, a les 11.00 hores, en la Plaça de la Torre, el Ballet José Huertas delectarà amb una peça de l'obra "Tebdemir: Dux i Rex".

Eixe mateix dia, a les 11.30 hores en esta mateixa plaça, es podrà presenciar la recreació del Pacte de Tebdemir. Esta històrica representació compta amb la col·laboració de l'Associació d'Amics del Museu Militar de València. Posteriorment, a les 13.30 hores el xef de la memòria Joan Clement delectarà al públic amb un showcooking de gastronomia visigoda al pati del Castell de Riba-roja.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha destacat ‘la Festa del Dux és una experiència inoblidable per a tota la família, amb un component lúdic, però també històric i cultural, que es combinen a la perfecció per a oferir al visitant un apassionant viatge en el temps, que ens submergeix en els costums i tradicions dels nostres avantpassats’. Raga ha recordat la gran aposta de Riba-roja com a destinació turística d'interior de qualitat, ‘disposem d'atractius recursos patrimonials, culturals i històrics, en un enclavament natural únic com és el Parc Natural del Túria’.

La informació detallada de les activitats amb horaris i inscripcions per a les activitats de la Festa del Dux, pot consultar-se en www.ribarojadeturiaturismo.com o en les xarxes socials.