Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Ajuntament estudia demanar responsabilitats penals i civils al València pel Cas Newcoval

Els antics dirigents del València van poder actuar de ‘mala fe’ amb la negociació d’una segona ciutat esportiva

27 de juliol de 2016


L’operació de la societat Newcoval que va orquestrar el que fóra president de Bankia, Rodrigo Rato, junt amb l’expresident del València CF, Manuel Llorente i el conseller d’Economia valencià, Máximo Buch han centrat part de la reunió de la comissió de Porxinos celebrada este matí en tercera convocatòria, després de l’última reunió del passat 4 de març.

A la reunió han assistit l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, el regidor del PSOE, Rafa Gómez i els portaveus de IU, Rafael Gómez Muñoz, Riba-roja Pot, Ruben Ferrer, Mª José Ruiz del Partit Popular, Rafa Folgado de Compromís i Maite Ruiz de Ciutadans.

Recordem que la decisió de crear una comissió d’investigació es va adoptar per unanimitat de tots els partits polítics en el ple del 22 de juliol de 2015, amb l’objectiu d’aclarir presumpta irregularitats i anomalies en el plantejament del PAI de Porxinos després de la sentència dictada pel Tribunal Suprem que ho anul·lava.

El president de la Comissió, Robert Raga ha informat dels amagatalls de l’operació Newcoval, que pretenia construir una ciutat esportiva a Náquera, mentres ja existia un conveni amb l’Ajuntament de Riba-roja, així com clàusula de confidencialitat entre el València i Newcoval. Raga ha manifestat ‘reclamarem als que van enganyar els nostres veïns i veïnes, perquè d’esta operació es desprén una actuació de deslleialtat, algú en nom del València negociava una altra ciutat esportiva mentres teníem un conveni exclusiu amb el València’.

L’Ajuntament ha acordat en Junta Local sol·licitar un dictamen jurídic a la Secretaria Municipal i a l’assessor jurídic que determine l’existència de responsabilitats civils i penals i poder actuar en conseqüència. En este sentit Raga ha incidit a la Comissió que els mantindrà puntualment informats de tots els passos que se seguisquen. Per la seua banda, la portaveu de Ciutadans, Maite Ruiz ha sol·licitat l’assessorament extern d’un bufet d’advocats experts en estes actuacions.

Paral·lelament en la reunió han declarat dos dels funcionaris que van ser requerits en anterior convocatòria, la tresorera i l’arquitecte municipal, que han sigut preguntats pels portaveus dels diferents grups polítics. La tresorera ha explicat que el València va realitzar correctament tots els pagaments en termini i forma, amb els ajornaments sol·licitats corresponents, fins a completar els 22 milions d’euros que es van ingressar en les arques municipals entre els anys 2007 i 2014. Respecte al destí d’esta quantitat econòmica, la funcionària ha manifestat desconéixer en què va ser empleat i si es va complir allò que s’ha indicat en el conveni i ha deixat clar que la seua comesa era únicament ‘fiscalitzar els ingressos’.

L’arquitecte municipal, que va començar a treballar en el consistori el 27 de maig de 2010 i que ha sigut partícip del projecte de reparcel·lació del PAI, ha sigut preguntat sobre els motius esgrimits en la sentència del Tribunal Suprem d’anul·lació del PAI de Porxinos, i entre els que figurava la falta de garantia de suficiència hídrica, motiu que, segons l’arquitecte, pareix el que cobra més força. L’arquitecte també ha sigut preguntat a requeriment del portaveu de Riba-roja Pot, Rubén Ferrer, sobre els límits del PAI i si coneixia el perquè va ser inclosa en un inici la parcel·la propietat de l’exAlcalde.

El president de la Comissió ha informat que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha rebut un requeriment del València club de futbol en què li reclama el pagament de 25 milions d’euros com a compensació per l’anul·lació del PAI de Porxinos per part del Tribunal Suprem en el cas que el nou pla tampoc isca avant. Així mateix Raga ha informat de l’expedient de responsabilitat patrimonial que el València ha reclamat a la Generalitat per import de 19.461.892 €, en concepte del 1.234.873 m2 de sòl no urbanitzable que va haver d’adquirir i del que la Generalitat sol·licita a l’Ajuntament que emeta un informe que aclarisca la possible responsabilitat de l’administració en este assumpte.

Finalment, el portaveu de Compromís, Rafa Folgado ha sol·licitat incloure en les pròximes compareixences la declaració de l’expresident del València, Vicente Soriano, mentres que la portaveu de Ciutadans, ha reclamat al secretari la sol·licitud de les certificacions literals de les parcel·les a nom de Litoral De l’Est com es va acordar en la passada convocatòria.

La Comissió ha acordat establir de termini fins al pròxim 2 de setembre per a formular preguntes per escrit a la que fóra secretària municipal i interventor, durant l’època d’aprovació del PAI. Una vegada finalitzen les compareixences dels tècnics, la Comissió començarà a cridar a declarar als responsables polítics i als expresidents del València del moment