Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Ajuntament sol·licitarà a la Junta Local de Seguretat la intervenció de la policia autonòmica per a atallar els robatoris en el camp

La policia local utilitzarà drons per a previndre els robatoris en les collites del terme municipal.

'SEGURETAT CIUTADANA I AGRICULTURA' 14 de febrer de 2018

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha mantingut este matí una reunió amb el director general de l’Agència de Seguretat i Resposta a les Emergències, José María Ángel per a estudiar vies de col·laboració entre Policia Local, Guàrdia Civil i Policia Autonòmica per a atallar els robatoris en les propietats agrícoles del municipi. A la reunió han assistit Álvaro Rodríguez, comissari del Cos Nacional de Policia adscrita a la Comunitat Valenciana i el cap de la Policia Local de Riba-roja.

Raga ha manifestat al director la intenció del consistori de sol·licitar en la pròxima Junta de Seguretat prevista per a la segona quinzena de març, la intervenció de la policia de la Generalitat Valenciana en el terme municipal per a disminuir esta problemàtica. Només en 2017 es van detectar 12 robatoris i en el que portem de 2018 ja s’han denunciat altres quatre, coincidint amb la campanya citrícola.

En coordinació amb la Guàrdia Civil, la policia autonòmica s’encarregarà d’incrementar el dispositiu de seguretat per a reduir l’onada de robatoris.

En l’última reunió del Consell Agrari celebrat el passat mes de novembre ja es va acordar una mesura per a agilitzar la comunicació entre els agents i els llauradors a través d’un grup de washapp, a fi de poder detectar, en temps real, qualsevol moviment sospitós en les zona agrícoles.

Esta iniciativa és part de la campanya de vigilància que pretén controlar tant als vehicles que accedisquen als horts, incidint en punts estratègics del terme municipal, com als recol·lectors, per a comprovar la procedència de la mercaderia transportada i arreplegada, així com la venda de cítrics en els magatzems.

A això s’unirà l’ús de drons per a la vigilància per l’aire de les extensions agrícoles. Una vegada l’Ajuntament de Riba-roja dispose de l’autorització oficial de l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria, es formarà els agents de policia habilitats per a manejar esta tecnologia.

L’ús de drons (aeronaus no tripulades) és una pràctica que ja s’ha estés per alguns municipis valencians. A través de vols itinerants es facilita la detecció de possibles infraccions. Una vegada s’envien les coordenades i la informació a la patrulla rural, esta pot interceptar els infractors.

“L’ús de drons per a la vigilància aèria de camps i cultius permet l’optimització de recursos, controlant grans extensions de terreny des de l’aire, a més de permetre arribar a llocs de difícil accés”, assegura l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga.

La inseguretat també afecta la zona industrial de Riba-roja, l’extensió de la qual aconseguix els 6 milions de metres quadrats i alberga més de 850 empreses. El passat any es van registrar un centenar de robatoris en propietats i vivendes. “la taxa de reposició de la Llei Montoro ens impedix poder contractar més policies locals i la Guàrdia Civil ha patit una minva en la seua plantilla en una vintena d’efectius”, apunta l’alcalde que afig “hem sol·licitat un estudi per a la instal·lació de cameres de control d’accés en les entrades i eixides del polígon que actuaran com a efecte dissuasori”.

Raga s’ha reunit posteriorment amb la subdirectora general de Seguretat, Aurora Valero per a plantejar-li algunes propostes relatives a la Llei 17/2017 de Coordinació de Policies Locals que està pendent d’aprovació en les Corts. En este sentit ha manifestat la intenció de subscriure convenis de col·laboració en matèria de seguretat ciutadana amb ajuntaments veïns com Loriguilla i´L’Eliana.

Este serà un dels punts que s’aborden en les Jornades sobre la Llei de Coordinació de Policies Locals que se celebraran a Riba-roja el pròxim 10 de maig i que analitzaran els aspectes legals i tècnics de la nova norma.

La subdirectora general ha posat a disposició de l’Ajuntament l’assessorament tècnic necessari per a poder incrementar la seguretat en el municipi, especialment en l’àmbit rural. Concretament en este àmbit, Valero ha informat l’alcalde de la possibilitat de contractar seguretat privada, per mitjà de la figura de guàrdies rurals, per a la vigilància de campanyes específiques.