Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

L'Associació de Municipis del Túria se suma al projecte del nou corredor verd que connectarà el Túria amb el Parc Natural de l'Albufera

Aquesta iniciativa permetrà desenvolupar el projecte defensat pels municipis del Túria, de migració d'espècies, que afavorirà que l'anguila arribe al mar.

31 d'octubre de 2018

El plantejament defensat per l'alcalde de València, Joan Ribó de crear un corredor ecològic que connecti el Parc Natural del Túria amb l'Albufera, a través de la nova llera del Túria, compta amb el respatller de l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural del Túria.

Aquest projecte donaria viabilitat a una de les propostes que fa un any ja va anunciar l'Associació, la creació de la 'Plataforma a favor que l'anguila arribe al mar', una espècie en perill d'extinció que, a través d'un canal d'aigües amb cabal ecològic, podria acabar el seu cicle biològic i reproduir-se una vegada en el mar.

Aquest va ser un dels temes tractats en la 11ª Assemblea celebrada recentment a Manises coincidint amb la presentació del nou projecte 'Plogging, el running ecosostenible', per part de la Universitat de València i la Generalitat Valenciana, una pràctica esportiva que consisteix a sortir a córrer amb una borsa i recollir la màxima quantitat d'escombraries de l'entorn, la qual cosa contribuirà a mantenir net el Parc Natural del Túria.

A l'assemblea va assistir el president de l'entitat, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, el director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester, els regidors dels ajuntaments de Paterna, Manises, Quart de Poblet i Riba-roja i tècnics de l'Ajuntament de València, la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i EcoRiba.

Els assistents a la reunió de municipis van defensar la funció ecològica i hidràulica del nou corredor, en el qual conviurien diferents espècies de flora i fauna mediterrània. El primer pas serà sol·licitar a la Generalitat una modificació del Pla d'Ordenació del Parc Natural (PORN) del Túria, actualment en revisió, per poder incloure la connexió amb el Parc de l'Albufera i establir un corredor de fauna entre els dos ecosistemes naturals. Aquesta nova proposta hauria d'estar contemplada en el document que ja es troba en la seva última fase de revisió per a la seva aprovació en la Comissió d'Avaluació Ambiental i Territorial.

Paral·lelament, els municipis del Túria van reivindicar de nou una implicació de les administracions, especialment de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, per formalitzar el manteniment 'urgent' del parc. 'És necessari exigir uns terminis per a la signatura del conveni que acabi amb aquesta situació insostenible en la qual es troba aquest enclavament natural, en cas contrari caldrà estudiar altres mesures", va matisar el president de l'Associació, Robert Raga

El director del Parc Natural del Túria, Toni Ballester va anunciar l'acord aconseguit amb la Diputació de València per a l'eradicació de la canya que incidirà en la neteja de l'entrada al Parc des del Bioparc i els municipis de Quart , Manises i Paterna. Així mateix va informar de la incorporació d'una tercera brigada pel PN del Túria als pressupostos del Consell per 2019.

Per la seva banda, els Ajuntaments van manifestar el seu compromís de seguir destinant els recursos humans i tècnics dels quals puguin disposar per aconseguir que el Parc Natural sigui un espai natural protegit en condicions òptimes per al seu gaudi.