Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El Consell destaca el valor del Parc Natural del Túria com a corredor biològic de primer orde

La conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural, va celebrar a Riba-roja del Túria, el Dia Europeu dels Parcs Naturals.

'AGRICULTURA,MEDI AMBIENT I PAISATGISME' 30 de maig de 2016


La Conselleria d’Agricultura i Medi Ambient i l’Ajuntament de Riba-roja de Túria, en col·laboració amb la Fundació Limne, entitat conservacionista que desenrotlla des de fa més de deu anys projectes de participació ciutadana, va realitzar el diumenge la solta de 5.000 exemplars d’anguila europea en uns quants trams del riu Túria.

Procedixen de la piscifactoria de Tuéjar, dependent de la direcció general de Medi Natural i Avaluació Ambiental. A Riba-roja es van soltar uns 400 exemplars en un acte en què va participar l’alcalde de la localitat, Robert Raga, així com el de Vilamarxant, regidors de Pedralba i diputats autonòmics.

Esta actuació té com a objecte potenciar l’existència de poblacions silvestres d’esta espècie en el Parc Natural, ja que es tracta de peixos que han vist disminuïda la seua distribució per causes diverses, com la presència de preses que li impedixen aconseguir els seus frezaderos (llocs on acudixen a pondre) òptims, la contaminació o la destrucció dels seus hàbitats o la sobrepesca.

Les anguiles tenen capacitat de reptar i fer-ho lliscant-se per terra només amb un dit d’aigua i algunes podran arribar al mar per a migrar aprofitant les séquies majors de l’horta, més encara si, com es demanarà a la Confederació Hidrogràfica, es fan xicotetes escales de peixos als assuts i partidors de les séquies. També les anguiles poden arribar al mar aprofitant les avingudes que omplin el llit nou.

És una espècie que es troba en perill. Per este motiu, fa falta una regulació efectiva de la pesca en determinades zones i la instal·lació de passos o escales en les preses que permeten la migració de l’espècie.

Raga va destacar la importància de commemorar a Riba-roja el Dia Europeu dels Parcs Naturals,  en un entorn amb una rica diversitat de fauna i flora que cal cuidar i protegir amb la participació de tots els municipis vinculats al Parc Natural del Túria i, des d’esta unió, començarem a treballar.

El secretari autonòmic de medi ambient, Julià Álvaro, va explicar que la intenció del Consell de commemorar esta data en el parc natural del Túria, és "destacar el valor d’este espai, entorn del qual viu un milió i mig de persones, com a corredor biològic de primer orde, essencial per a la conservació de la biodiversitat d’esta part de la Comunitat Valenciana".

En este sentit, Álvaro ha ressaltat la importància estratègica d’este emplaçament natural "necessari per a compensar l’illa de calor i l’empremta ecològica que produïx l’àrea metropolitana de València i la gran quantitat d’urbanitzacions que coexistixen en l’entorn immediat del Parc Natural del Túria.


Finalment, el secretari autonòmic de medi ambient ha recordat que la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenrotllament Rural ha seleccionat ja els primers set funcionaris que, el pròxim dia 15 de juny, prendran possessió de les seues places, en comissió de servici o adscripció provisional, com a nous directors-conservadors de Parcs Naturals de la Comunitat Valenciana. Entre ells, Antonio Ballester com a director dels parcs naturals Túria i la Pobla de Sant Miquel, que van participar en els actes de la jornada.