Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

El projecte Gènesi Túria restaurarà el paisatge i posarà en valor la riquesa ecològica del Parc Natural

La conselleria de Transició Ecològica estudiarà vies de finançament per a desenvolupar el projecte municipal

'MEDI AMBIENT' 20 de gener de 2021

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ,acompanyat de membres de la Corporació Municipal i tècnics municipals ha rebut a l'Ajuntament a la consellera d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica; Mireia Mollà i a la secretària autonòmica, Paula Tuzón.

Després de la recepció oficial i signatura en el Llibre d'Honor, la responsable autonòmica ha pogut conéixer de primera mà un dels projectes mediambientals més ambiciosos del govern municipal; el projecte Gènesi Túria. Una proposta que naix amb l'objectiu de restaurar el Parc Natural del Túria a través de l'eliminació de la canya i la plantació de bosc de ribera.

Gènesi Túria respon al compromís de dinamitzar el territori a través del paisatge, una de les línies mestres que recull el Pla Estratègic participat (2017-2025) elaborat per la Universitat de València.

El pla inclou l'eliminació de prop de 80 hectàrees de canya invasora en tots dos marges del riu des del terme de Vilamarxant fins al de Manises (Els Pous) i la plantació de bosc de ribera a base d'espècies autòctones, que permeten regenerar la zona i convertir-la en un lloc de referència amb un component de dinamització ecoturística i de divulgació d'una gestió mediambiental ordenada del territori.

El projecte s'estructura en diverses fases en les quals destaca la construcció del “Edifici Gènesi”, un centre de formació que servirà per a divulgar la biodiversitat del territori i controlar el manteniment de l'espai natural. A més s'inclouen observatoris de fauna , actuacions de dinamització de la fauna i la projecció turística de la “Ruta de l'Aigua” per la seua vinculació amb el territori.

Després de la presentació, la consellera ha felicitat l'equip de govern per la iniciativa i ha destacat “el projecte reuneix tots els objectius que des de la Conselleria de Transició Ecològica estem duent a terme dins de les polítiques del Consell de la Generalitat i que volem que s'impulsen des de l'àmbit local”. Així mateix ha matisat “és un projecte molt transversal, amb un valor ambiental indiscutible i projecta acció social, divulgació, coneixement, i valor del sector primari de l'àmbit agrari del municipi, per a donar a conéixer el Parc Natural del Túria”.

Mollà ha anunciat que recolzarà el projecte “a través de fons de reconstrucció i de la Generalitat que poden anar dirigits a dur a terme aquest projecte”.

Per part seua, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha agraït la visita de la titular d'Agricultura i Transició Ecològica,  i ha assegurat “Gènesi és un projecte replicable que atén les emocions d'aquest poble i compleix amb el compromís de l'Ajuntament respecte els grans reptes mediambientals de Riba-roja”, així ha matisat “Gènesi Túria és un ambiciós projecte que pretén convertir el Túria en un gran jardí botànic, en el qual es combina la divulgació educativa de la flora autòctona i el foment del turisme de naturalesa i d'oci”.