Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria contínua en la lluita contra la contaminació lumínica

Experts d’universitats i centres d’investigació presenten solucions per a minorar els efectes d’esta problemàtica.

'MEDI AMBIENT' 28 de novembre de 2018

Davall el títol “La contaminació lumínica: amenaça del segle XXI” el Centre Social de Riba-roja de Túria va acollir ahir les III Jornades sobre contaminació lumínica. Un simposi organitzat per la Universitat de València en col·laboració de la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria, l’Associació Cel Fosc i la Xarxa Espanyola d’Estudis Sobre Contaminació Lumínica en què es va donar cita a diversos investigadors i experts de diferents universitats i centres d’investigació en el camp de l’astronomia, l’enginyeria i la salut.

L’acte ha comptat amb la presència de l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga; el secretari autonòmic de Medi Ambient i Canvi Climàtic de la Generalitat Valenciana, Francisco Javier Quesada;  el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla i el responsable d’Iniciatives del Vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Ángel Morales.

Segons ha explicat el catedràtic de química analítica i responsable d’Iniciatives del vicerectorat de Participació i Projecció Territorial de la Universitat de València, Ángel Morales, l’objectiu que es perseguix a través d’estes jornades és “donar a conéixer millor l’origen del problema de la contaminació lumínica, mostrar com afecta la visió de les estreles, així com a la salut de les persones i presentar les possibles solucions i ferramentes per a minorar els efectes produïts per la llum artificial”.

Per la seua banda, el vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València,  Jorge Hermosilla ha destacat la importància de la contaminació lumínica com “un tema molt transversal i necessari en el que s’abordaren distintes disciplines: des de la física, ciències bàsiques, biologia i salut fins temes de territori, economia i presa de decisions per part de les entitats governants”.

Durant la conferència, els experts van aportar nombrosos estudis i investigacions, així com distintes estratègies contra la contaminació lumínica per a dur a terme des de l’administració local. Per la seua banda, membres de la fundació STARS4ALL van oferir el seu enfocament de Ciència Oberta  i van explicar la necessitat d’utilitzar fotòmetres TESS-W per a monitoritzar la brillantor del cel. Paral·lelament, els ponents van participar en una primera taula redona davall el títol “Conéixer l’amenaça” i una segona taula titulada “L’amenaça sobre la salut”. Ambdós moderades pels responsables científics, Joaquín Baixeras i Enric Marco.

L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha assenyalat la importància de promoure este tipus de fòrums. “Ja són tres els anys que l’Ajuntament de Riba-roja de Túria porta treballant amb la Universitat de València en la lluita contra la contaminació lumínica, una problemàtica que afecta tota Espanya. Per la seua banda, l’edil ha destacat la necessitat de promoure la conscienciació ciutadana sobre els prejuís que comporta esta contaminació i difondre les ferramentes disponibles per a aconseguir una adequada eficiència energètica.