Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja millora notablement la qualitat de les seues aigües des de 2012 i disminuïx la quantitat de nitrats a 33,8 mg/l

L’Ajuntament aposta per la reutilització d’aigües residuals per a prevenció d’incendis, ús agrícola i industrial.

'MEDI AMBIENT' 28 d'agost de 2017

Les últimes analítiques d’aigua realitzades pel laboratori homologat per l’Entitat de Sanejament d’Aigües de la Generalitat Valenciana, EPSAR, Labaqua, confirmen que Riba-roja de Túria disposa d’una aigua de gran qualitat. Segons les mostres obtingudes en el Pou Calvari 1, els valors de nitrats registrats en l’últim mostreig realitzat a l’abril de 2017 són de 33,8 mg/l enfront dels 47,3 mg/l de març de 2013, 13,5 punts per davall.

En els últims cinc anys, la qualitat de l’aigua extreta dels aqüífers ha millorat notablement, garantint la salubritat en el consum humà dels veïns i veïnes de Riba-roja. “És important una bona gestió i control dels aqüífers per a salvaguardar la qualitat de l’aigua i per tant protegir la salut dels ciutadans”, assegura l’alcalde de Riba-roja, Robert Raga.

L’empresa concessionària de l’aigua, Hidraqua realitza anualment dos analítiques per a comprovar la qualitat de l’aigua i evitar que puge la concentració de nitrats per damunt del que permet. Segons la Directiva comunitària que regula la qualitat de les aigües destinades al consum humà, els valors màxims admesos són de 50 mg/l de nitrats.

A partir d’estos paràmetres, el consum és perjudicial especialment per a les embarassades, lactants i la resta de població de risc.

En 2012 la quantitat de nitrats registrada era de 45,8 mg/l, quantitat que ha anat disminuint notablement i de forma progressiva fins a aconseguir valors de 33,8 mg/l. No obstant en 2013, van arribar a aconseguir-se els 47,3 mg/l, el major valor registrat en els últims cinc anys.

L’Ajuntament de Riba-roja està treballant des de fa mesos en un ambiciós projecte de gestió de l’aigua i eficiència energètica a través del programa EcoRiba. La reutilització d’aigües residuals procedents de la depuradora Edar Camp de Túria II per a la prevenció d’incendis en la Vallesa i en les urbanitzacions limítrofs al Parc Natural del Túria, com València la Vella, Els Pous de Martí i Masia de Traver, així com per al reg dels camps de cultiu.

‘Esta proposta entra dins dels paràmetres I+D+I, pel seu caràcter innovador de reutilització de les aigües residuals, aconseguint així l’eficiència energètica, alhora que aconseguim el doble objectiu d’evitar la propagació d’incendis forestals en una zona d’alt risc per la proximitat a les zones residencials’, matisa Raga

Un altre dels projectes és la reutilització d’aigües residuals del sector industrial i el seu abocament en el Barranc de Pozalet. Estes aigües tindrien un doble ús per a les empreses logístiques, destinant-les al llavat de vehicles pesats i maquinària, evitant així el consum d’aigua potable i reduint per tant els costos. Paral·lelament es facilitaria la possibilitat d’utilitzar l’aigua per a hidrants en les empreses i per a abastir d’aigua els pous de parcel·les agrícoles pròxims a la zona industrial.