Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja celebra hui i demà les seues IV Jornades Internacionals d'Arqueologia

Un interessant fòrum tècnic d'anàlisi i debat, en el qual s'exposaran els últims resultats obtinguts en el context de l'arquitectura pública d'època visigoda i tot el relatiu a la seua tipologia constructiva i complexitat funcional.

'PATRIMONI I TURISME' 9 de novembre de 2023

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha donat inici a la IV edició de les Jornades Internacionals d'Arqueologia de Riba-roja de Túria, un interessant fòrum tècnic d'anàlisi i debat, en el qual s'exposaran els últims resultats obtinguts en el context de l'arquitectura pública d'època visigoda i tot el relatiu a la seua tipologia constructiva i complexitat funcional. 
Raga ha recalcat que es tracta de “una oportunitat excepcional per a l'intercanvi de coneixements. En Riba-roja continuem treballant en els jaciments de Pla de Nadal i València La Vella, ja que a part de ser un gran tresor arqueològic, tenen un gran potencial per a impulsar el turisme cultural en el nostre municipi. L'organització d'aquesta nova edició confirma una vegada més el nostre compromís de contribuir a la preservació i difusió d'aquest llegat arqueològic.”
Els investigadors de l'Institut Català d'Arqueologia Clàssica (ICAC) i directors científics del jaciment de València La Vella, Albert Ribera i Josep #M. Macias han acompanyat a l'alcalde en l'obertura de les jornades. Macias ha manifestat el reconeixement a l'Ajuntament de Riba-roja per la seua aposta per l'arqueologia visigoda que està donant com a resultat que el municipi no sols es convertisca en un reclam turístic sinó també en un centre d'atracció de curiositat científica, situant en poc temps el jaciment de València la Vella en la primera lliga dels objectius a resoldre de l'arqueologia visigoda hispànica.  
Per part seua, Ribera ha manifestat el seu compromís de continuar treballant en els dos jaciment i ha anunciat la continuïtat de les jornades per a l'any vinent 2025, en el qual es posarà el focus en l'enemic dels visigots, mitjançant el  coneixement de la civilització bizantina en la col·laboració de la Universitat de València i la Societat Espanyola de Bizantinística. 
El programa de les jornades, que durarà fins demà divendres, inclou conferències de reconeguts experts en el camp, com Enrico Cirelli, Lauro Olmo, Manuel Castro, Isabel #M. Sánchez, Julia Beltrán d'Heredia i els membres de l'equip arqueològic de València La Vella liderat pel ICAC. També hi haurà sessions de debat, pòsters, una sessió de conclusions per a aprofundir en la temàtica i una visita al jaciment de València La Vella. 
L'assistència a les jornades és gratuïta i les ponències es poden seguir en directe des del canal de YouTube @riba_roja_turisme.  
Riba-roja visigoda
Riba-roja alberga dos importants jaciments arqueològics, el Pla de Nadal i València La Vella, que són testimoni d'un ric passat vinculat a aquesta civilització. Els primers treballs d'excavació arqueològica en Riba-roja es van desenvolupar en tres campanyes d'excavació en els anys 1978, 1979 i 1980 a València La Vella i sistemàticament entre 1981 i 1989 en Pla de Nadal. Després de diversos projectes de consolidació, en 1999 es van iniciar les obres de restauració i posada en valor del jaciment a partir de 2003. A partir d'ací, Riba-roja no ha cessat en la investigació sobre el nostre passat a València La Vella.
Especialment, durant els últims anys, s'ha treballat a posar en valor aquest ric patrimoni, a través de les excavacions que anualment duem a terme juntament amb el ICAD, amb l'Escola d'Arqueologia Cristiana i Visigoda a València La Vella.
Les últimes troballes, tant de la tipologia constructiva com d'alguns elements trobats, ens han permés conéixer més sobre aquesta civilització, com s'organitzaven social i civilment, quins eren els seus costums i el seu art, entre altres aspectes. En definitiva dades que llancen llum sobre la vida quotidiana i la cultura de la població visigoda.