Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja acorda una sèrie de mesures per a fer front als incendis al Parc Natural del Túria

El PSPV-PSOE presentarà esta vesprada en el Ple una moció d'urgència per a exigir neteja i inversions en este enclavament natural.

'MEDI AMBIENT' 6 de maig de 2024

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha anunciat un paquet de mesures per a fer front als incendis forestals al Parc Natural del Túria. L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga va convocar este diumenge una reunió tècnica d'urgència per a avaluar l'impacte de l'incendi ocorregut dissabte passat 4 de maig i establir una sèrie d'accions immediates.

La convocatòria va ser prèvia a la visita a la zona afectada per part de la delegada del Govern, Pilar Bernabé juntament amb l'alcalde de Riba-roja de Túria, en la qual va informar que la Guàrdia Civil manté oberta la investigació per a esclarir les causes de l'incendi. Les perquisicions assenyalen l'autoria d'un piròman, i la relació d'este amb els incendis del passat 3 d'abril a Vilamarxant i el 25 d'abril a Riba-roja de Túria.

El Servici de Protecció de la Naturalesa (Seprona) de la Guàrdia Civil està investigant ja les circumstàncies en les quals es va produir l'incendi forestal declarat este dissabte i la Policia Local ha facilitat al grup d'investigació del lloc de Riba-roja de la Guàrdia Civil els testimoniatges dels testimonis del lloc, perquè inicie les perquisicions pertinents amb la finalitat de localitzar a l'autor. L'incendi es va iniciar sobre les 14.10 hores en el riu i va obligar a confinar als veïns de la Urbanització Masia de Traver i a interrompre la línia 2 de Metrovalencia entre la Canyada i L’Eliana. Més d'una trentena d'habitatges van haver de ser desallotjades i dos persones van ser ateses per inhalació de fum.

El PSPV-PSOE presentarà esta vesprada una moció urgent al Ple en la qual exigirà a la CHJ i a la Conselleria de Medi Ambient que procedisquen a la neteja i manteniment del Parc Natural del Túria. En este sentit, l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha insistit en “la necessitat que les administracions actuen de manera urgent especialment en la interfície urbàno forestal, per a evitar que els habitatges pegats al parc natural es vegen afectades pel foc, com és el cas de Masia de Traver, València La Vella i Els Pous, que pràcticament estan pegades al riu”. No obstant això, Raga ha agraït la inversió realitzada l'any passat tant per la CHJ com per la Generalitat Valenciana, en la zona del riu que comunica amb Vilamarxant, així com en altres zones i municipis del parc natural.

L'incendi forestal del passat 4 de maig va obligar a decretar el nivell 1 del Pla Especial d'Incendis Forestals (PEIF), considerats així els que en la seua evolució previsible poden afectar greument béns forestals i afectar lleument la població i béns de naturalesa no forestal.

Este és el tema que més preocupa el consistori. “Exigirem a l'administració autonòmica les inversions econòmiques i el suport tècnic necessari per al desenvolupament de noves mesures de prevenció i extinció, en el marc del projecte Guardian II”, matisa Raga, qui apunta “seria necessària una inversió de 1,5 milions d'euros per a eliminar les canyes i col·locar malla geotèxtil en 80 hectàrees i evitar que torne a ocórrer un succés així”. També s'exigirà una major protecció de paratges com la Muntanya del Frare, el Parc Natural dels Rodanes i els barrancs de Mandor i La Pedrera.

Paral·lelament, este matí, l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, en qualitat de president de l'Associació de Municipis Vinculats al Parc Natural de Túria ha convocat per al pròxim 15 de maig una assemblea extraordinària. En esta s'abordaran els tres sinistres ocorreguts en Riba-roja i Vilamarxant durant l'últim mes, la neteja, manteniment i repoblació de zones afectades, així com la restauració dels ponts danyats, entre estos el que travessa el riu per Masia de Traver, totalment destrossat per l'incendi del passat dissabte. L'alcalde ha sol·licitat de nou una reunió amb els responsables de la Conselleria de Medi Ambient, dels quals no ha obtingut resposta després dels fets ocorreguts. Contràriament, si mantindrà una reunió este divendres 10 de maig a les 13.00 hores amb la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.

Entre les mesures adoptades, l'Ajuntament durà a terme la setmana vinent diverses reunions amb les associacions de veïns de les urbanitzacions afectades. El dimarts 14 de maig a les 19.00 hores s'informarà els veïns i veïnes de València la Vella de les accions i mesures adoptades i a les 20.00 hores es farà el propi en Montealcedo i Entrenaranjos. El dijous 16 de maig a les 19.00 hores es convocarà Masia de Traver i a les 20.00 hores a Els Pous.