Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja aplicarà una bonificació de fins al 95% en l'impost de la plusvàlua en les herències per immobles que constituïsquen primera vivenda

El ple modifica la fiscalitat després d’aprovar una proposta de Ciutadans.

03 d'octubre de 2016


El ple de l’Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una modificació de l’actual ordenança reguladora de l’impost sobre l’increment del valor dels terrenys de naturalesa urbana, conegut com la plusvàlua municipal, en el que s’aplicaran bonificacions de fins a un 95%, tenint en compte el valor cadastral del sòl. La dita bonificació, en la seua quantia màxima, s’aplicara a les persones que reben en herència una vivenda el valor cadastral del de la qual sòl no supere els 12.000 euros. L’ordenança plasma així la moció de Ciutadans aprovada el passat mes de març.
 
La resolució plenària va ser ratificada per l’equip de govern -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- i Ciutadans mentres que Riba-roja Pot es va abstindre i el Partit Popular va votar en contra. La modificació de l’ordenança sobre les plusvàlues s’aplicarà als descendents, els adoptats, els cònjuges, els ascendents i els adoptants del difunt, en els immobles de naturalesa urbana, sempre que estos hagen constituït la vivenda habitual del causant -mort- o la vaja a constituir de qui l’adquirix per herència durant un determinat període de temps - 4 anys-.
 
El principal motiu que va portar al grup municipal de Ciutadans a realitzar esta modificació, va ser la de facilitar un instrument més per a protegir la vivenda i facilitar l’accés a ella, dret que està constitucionalment protegit, i la fiscalitat de la qual en l’àmbit municipal és de vegades excessivament onerosa.
 
El nou text aprovat per Riba-roja introduïx com principal novetat una bonificació substancial fixada amb el 95% per a aquells casos en què les transmissions dels terrenys constituïsca la vivenda habitual o en aquells en què l’esmentada transmissió es realitze a títol lucratiu per causa de mort a favor dels descendents, adoptats, cònjuges, ascendents i adoptants del difunt i l’adquiriente destine els béns "a la seua vivenda habitual per un termini màxim de 4 anys, des del rèdit de l’impost".
 
El grau de bonificació dependrà del valor cadastral del sòl sobre el qual s’haja realitzat la transmissió, de manera que en aquells valors de fins a 12.000 euros serà del 95%; per al sòl d’entre 12.000 i 24.000 serà una bonificació del 70%; per als d’entre 24.000 i 36.000 s’aplicaran descomptes del 50%; i, finalment, el sòl amb valors cadastrals de mes de 36.000 euros tindran descomptes per part de l’ajuntament del 25% com a màxim.
 
L’alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha afirmat que esta modificació de l’ordenança "és una demanda social incipient que donarà resposta a situacions quotidianes que es viuen diàriament i que permetrà beneficiar a aquelles classes amb menors recursos del nostre municipi; es tracta d’una iniciativa que en el seu moment va plantejar el grup de Ciutadans aprovat al març i que després d’un estudi tècnic hem estimat oportú ratificar plenament en sessió plenària".
 
La regidora de Ciutadans, Mayte Ruiz, ha subratllat que l’aprovació de l’ordenança "és molt important per a moltes persones del nostre municipi ja que afavorirà la gent que rep una herència i, a més, d’esta manera s’evitarà la renúncia a moltes d’elles ja que moltes famílies renunciaven les herències pels alts impostos que havien de pagar per les mateixes".
 
Ruiz ha lamentat el vot en contra del PP i l’abstenció de Riba-roja Pot ja que "es tracta una modificació molt important en el municipi i hem intentat consensuar-la amb tots els partits encara que, finalment, no han accedit".‎