Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja aprova l'ús de pictogrames en 23 edificis i espais d'interés perquè les persones amb discapacitat puguen identificar-los

El ple municipal dona llum verda a la utilització dels símbols en 23 llocs, espais i immobles d'interés públic perquè puguen ser més accessibles.

'POLÍTIQUES INCLUSIVES' 28 de setembre de 2023

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una proposta de l'equip de govern del PSPV d'utilitzar els pictogrames en tots els edificis públics i d'interés general situats en tot el terme municipal. El propòsit d'aquesta iniciativa és afavorir la identificació de tots els immobles i llocs amb símbols que afavorisquen i faciliten l'accessibilitat i una major inclusió social d'aquelles persones amb una discapacitat cognitiva.

Aquesta iniciativa s'inclou en el programa “Accessibilitat i Capacitat Cognitives” que consisteix a generar recursos per a l'orientació en espais públics, un dels mecanismes dels quals de major rellevància el constitueixen el pictograma que permet una major orientació en l'entorn. Per això, aquest tipus de símbols s'adaptaran als immobles, llocs i espais trobats en la localitat.

La proposta aprovada en el ple municipal de Riba-roja de Túria inclou l'ús de pictogrames com un element que ofereix senyalització clara sobre llocs, objectes o accions, comprensible per al major nombre de persones, independentment de la seua formació o capacitat intel·lectual i permetre superar barreres idiomàtiques com un dels principals arguments.

D'aquesta manera, l'objectiu de l'ús dels pictogrames passa per afavorir la comprensió de les persones amb una discapacitat en aconseguir una major accessibilitat cognitiva i, per tant, una major inclusió social. L'accessibilitat en el disseny dels serveis, els productes, els edificis i els espais d'ús públic i d'interés general és una de les prioritats de l'actual equip de govern.

“Es fa necessari incorporar les mesures que es proposen tant per a projectes nous com per a remodelar els edificis existents amb uns criteris clars basats en l'accessibilitat universal”, assenyala l'acord plenari, que afig que els edificis construïts, en els quals es duen a terme activitats quotidianes i necessàries “contenen gran quantitat d'informació de molt diferent tipus, que arriben a través dels sentits; per això, per a poder realitzar activitats autònomes i eficaces han de ser universalment accessibles”.

La iniciativa confirmada pel ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria detalla tots aquells llocs, espais i immobles d'interés públic en els quals s'inseriran els referits pictogrames. En concret, s'han inclòs 23 llocs en els quals s'utilitzaran pictogrames, tots ells situats en el nucli urbà o en els seus voltants. Es tracta de l'Ajuntament, l'Església Assumpció de la Nostra Senyora, Mercat Municipal, Centre de Salut, Biblioteques, Llar del Jubilat, Serveis Socials, Centre de Dia, Centre Juvenil, Casa de Cultura, Auditori, Policia Local, Castell o Parc Maldonado.

Altres espais inclosos en la proposta són el Centre de Rehabilitació, Trinquet Municipal, Espai de la Dona, Poliesportiu, Centre la Mallà, Pavelló Municipal, Escoleta Municipal, Col·legis d'educació primària i, finalment, els Insituts d'Educació Secundària de Riba-roja de Túria. D'aquesta manera, les remodelacions s'idearan per a beneficiar al major nombre de persones possible.

L'acord recorda que les persones amb discapacitat conformen un grup vulnerable i nombrosos al qual la manera en què s'estructura i funciona la societat “ha mantingut habitualment en condicions d'exclusió, la qual cosa s'ha traduït en una restricció dels seus drets i llibertats bàsiques, d'ací ve que per a posar fi a aquesta situacions, concerneix a tots els ciutadans, organitzacions i entitats l'impuls de mesures que promoguen la igualtat d'oportunitat en suprimir els inconvenients”.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que aquesta proposta “suposa el compromís de l'equip de govern per apostar per una inclusió completa de totes les persones, de manera que cadascuna d'elles puga disposar de tots recursos sense cap mena de discriminació respecte d'altres persones, per això tots els edificis i espais es dotaran dels pictogrames identificatius”.