Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja celebra la I Trobada de música valenciana 'Tio Canya' amb la participació del fundador d'Al Tall, Vicent Torrent

L'ajuntament impulsa un concert d'artistes i músics valencians en la vespra del Dia de la Comunitat per a defensar i protegir la llibertat de creació artística.

'CULTURA' 3 d'octubre de 2023

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria celebrarà diumenge que ve 8 d'octubre a les 19.00 hores, la I Trobada de música valenciana “Tio Canya”, al Parc Municipal Maldonado.

La trobada, en el qual participaran altres grups valencians com a Tramuntana, Miquel Gil i Tesa, pretén ser un al·legat a la cultura i la música escrita i interpretada pels artistes valencians en virtut de la seua llibertat d'expressió i la seua llibertat de creació artística emparada en els textos legals i en la constitució.
 
La iniciativa de Riba-roja de Túria va sorgir arran de la polèmica suscitada en la localitat de Torrent que s'ha estés a la resta de la Comunitat Valenciana després de la retirada, el mes de juliol passat, del nom del líder del grup Al Tall , Vicent Torrent a l'Auditori Municipal d'aquesta població.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha volgut posar en valor la qualitat artística i musical dels grups valencians i per a això comptarà amb la participació especial del qual fora el fundador de l'agrupació musical ‘Al Tall’, Vicent Torrent. A més serà una magnífica oportunitat perquè un grup local com a Tramuntana, puga compartir cartell amb figures consagrades.

Al Tall forma part d'un elenc de grups valencians que des dels anys 80 han impulsat l'ús del valencià en les seues actuacions en la Comunitat Valenciana al costat d'altres artistes i grups. De fet, l'himne del “Tio canya”, creació d'Al Tall, és un dels lemes més reivindicatius més coneguts i estesos en el territori valencià puix que suposa la defensa de la identitat i dels orígens.

No en va, el ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria va aprovar recentment una moció del PSPV, a la qual es va unir Compromís i EU-Podem, en la qual es declara municipi cultural i lliure de censura després dels vetos que han patit diverses produccions i expressions culturals en diverses zones d'Espanya. La moció va ser aprovada pel PSPV, Compromís i EU-Podem, el vot en contra de Vox i l'abstenció del Partit Popular.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que aquesta trobada “és la millor manera de reconéixer la labor i el treball que han desenvolupat molts grups i artistes valencians en la Comunitat Valenciana durant anys i que han servit per a posar en valor l'ús del valencià en la creació artística, per això la trobada serà una bona oportunitat per a tornar a gaudir de la seua categoria humana i professional”. Raga ha ressaltat la participació del grup local Tramuntana, ‘des de l'Ajuntament de Riba-roja treballem per a ajudar als nostres joves en els seus primers passos en el món de la cultura, els començaments són difícils i és quan més el necessiten’.