Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria es converteix en el primer municipi de la Comunitat Valenciana en aprovar el I Pla Abolicionista contra la prostitució i l'explotació sexual de les dones en la localitat

El ple municipal aprova este pla integral que abordarà la prevenció, l'actuació i la reparació de totes les persones que són víctimes del sistema prostitucional.

'IGUALTAT' 13 de novembre de 2023

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el I Pla Abolicionista Municipal (PAM) pioner en l'àmbit local i autonòmic contra la prostitució i l'explotació sexual de les dones en el municipi. El pla ha tirat avant amb els vots a favor de l'equip de govern del PSPV com a impulsor d'este, a més del suport de Compromís i Podem-Esquerra Unida i Vox i l'abstenció del Partit Popular.

Este pla constitueix una eina municipal per a previndre i erradicar la prostitució d'una manera integral a Riba-roja de Túria, així com altres formes d'explotació sexual, a més de protegir els drets de les dones víctimes del sistema basat en la prostitució. El text aprovat considera la prostitució “una forma extrema de violència contra les dones, representa una forma d'esclavitud incompatible amb la dignitat de la persona i amb els seus drets fonamentals, així com una violació dels drets humans”.

Este I Pla Abolicionista completa com una de les seues primeres accions la redacció i aprovació de la primera ordenança municipal que passarà pel ple municipal de Riba-roja de Túria en la qual s'integraran mesures de caràcter jurídic, així com recursos psicosocials, per a defensar i protegir les dones víctimes de prostitució i d'explotació sexual, a més de garantir la convivència en l'espai públic de manera que tota la ciutadania puga exercir lliurement els seus drets, amb sancions a la demanda de serveis sexuals, una de les causes principals de l'existència de la prostitució.

L'ordenança compta, també, amb la participació ciutadana a l'hora de la seua redacció i les aportacions que es consideren oportunes per a completar el text definitiu que servirà com a suport fonamental per a la posada en marxa del I Pla Abolicionista de la prostitució. A més, comptarà amb la participació dels operadors implicats en la problemàtica, com el cas de les forces de seguretat, serveis socials, educació, sanitat i entitats professionals especialitzades.

El I Pla Abolicionista de Riba-roja de Túria aposta per la prevenció i per donar per respostes eficaces i adaptades als problemes que planteja la realitat de la prostitució en l'àmbit municipal, d'una manera estratègica. Es coordinaran els operadors en clau, professionals de les diverses àrees per a analitzar en la taula tècnica els casos i poder fer front a esta lluita abolicionista, seguint el pla d'actuació que compta amb mesures personalitzades per a afrontar les principals necessitats detectades, una priorització de l'atenció en l'assistència a les víctimes del sistema de la prostitució, la formació de les agents clau, la prevenció de la captació de dones i xiquetes, les mesures orientades a desincentivar la demanda de sexe de pagament, campanyes de comunicació i difusió per a la prevenció.

El pla permetrà conéixer la situació actual del municipi amb la detecció de les causes principals que produeixen esta esclavització de les dones prostituïdes perquè puguen enfocar o canalitzar els esforços futurs a buscar les mesures més efectives que neutralitzen la problemàtica. Els treballs permetran conéixer la magnitud de la prostitució, les persones implicades en l'existència de l'explotació d'estes dones i les característiques d'esta, a més de les percepcions de canvi de les persones situades en la lluita contra l'explotació sexual, la tracta i la prostitució.

El diagnòstic de la situació actual es formularà a través de dues tècniques diferenciades, una amb les dades contingudes a través de formularis realitzats a operadors claus de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria en la lluita abolicionista i, per un altre, amb la informació recollida a partir dels grups de discussió a operadors clau de la localitat. Els àmbits del qual s'obtindrà la informació són l'educatiu, el sanitari, l'àmbit de les forces i cossos de seguretat de l'estat, els serveis socials i les organitzacions no governamentals i col·lectius del tercer sector.

El pla abolicionista estarà subjecte a una avaluació anual de processos que determinarà el grau d'implementació de les accions previstes per al citat exercici, les executades, aquelles en procés d'execució i aquelles que encara no s'han executat. El seguiment i avaluació permetrà garantir la viabilitat de la implantació, la seua efectivitat, disposar d'informació actualitzada i la inversió pressupostària del projecte, identificar els punts de millora de manera periòdica i continuada i definir noves necessitats i propostes.

La regidora d'Igualtat, Comunicació, Seguretat i Emergències de Riba-roja de Túria, Raquel Pamblanco, ha afirmat que des d'ara “Riba-roja de Túria se situa com un dels primers municipis de la Comunitat Valenciana capdavanters quant a estratègia i gestió en matèria d'igualtat; l'aprovació d'este pla suposa per als nostres veïns i veïnes, un avanç en drets i igualtat d'oportunitats”.

Pamblanco ha va afegir que “lamentablement vivim en una realitat alarmant on es veu més que necessària l'obligació d'actuar i previndre, i gràcies a la implementació d'esta pla i conjunt l'ordenança abolicionista l'ajuntament tindrà les competències municipals per a abordar este problema d'arrel”.