Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria presenta al Castell el Pla Director del Jaciment de València la Vella

L'objectiu futur és poder consolidar la zona com un gran Parc Arqueològic que acoste a tothom aquest immens tresor monumental i històric.

'TURISME I PATRIMONI' 27 de març de 2023

Aquest dimarts, la Sala Noble del Castell de Riba-roja ha acollit la presentació del Pla Director del jaciment visigot de València la Vella, on han participat l'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, la regidor de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez i Josep María Macià, arqueòleg i director del projecte.

La primera a intervindre ha sigut la regidor de Turisme i Patrimoni, Esther Gómez qui ha contextualitzat la presentació del Pla Director que permet establir el marc d'actuació de tots els agents que intervenen en el treball que s'està duent a terme en el jaciment arqueològic des de 2016.

A continuació, un dels directors científic del projecte Josep Maria Masias ha exposat en què punt es troben actualment les investigacions i intervencions, i ha fet un repàs del que s'ha aconseguit fins al moment amb el treball de tots els agents que intervenen en el projecte, des d'arquitectes, arqueòlegs, l'Ajuntament i la seua àrea de Patrimoni i Turisme i el finançament tant per part del consistori com de la Diputació de València i de la Generalitat Valenciana. A més, ha assenyalat la importància d'aquest jaciment en la historiografia valenciana d'època antiga, i remarcat la importància del jaciment com a recurs turístic, educatiu i territorial. Aquesta ciutat visigoda i el seu projecte capitalitzarà l'oferta cultural del municipi i té voluntat de ser un projecte educatiu a llarg termini.

El Pla Director estableix les línies de treball en diferents nivells interelacionaTs: científic, museogràfic, educatiu, arquitectònic i urbanístic, i marca les directrius científiques i museogràfiques per a la posada en valor del jaciment, ja que en un futur es pretén consolidar la zona com un gran Parc Arqueològic que acoste a tothom aquest immens tresor monumental i històric que és València la Vella.

El Pla Director pel qual s'estan guiant les intervencions any a any, té com a objectiu ser un cos documental mínim, actuar com a eina de diagnòstic, marcar els criteris d'intervenció i serveix com a eina de planificació i treball. El projecte es va desenvolupant amb el pas de tres fases, una primera d'investigació i recopilació d'informació, per a passar a establir anàlisi de criteris d'intervenció tant arqueològics, conservació i explotació que finalment es reflecteixen en propostes i la programació d'aquestes.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, ha sigut l'encarregat de tancar l'acte i ha aprofitat per a agrair a totes les persones que estan treballant en el Pla, “tant des de la investigació científica com divulgativa, per a posar en valor el jaciment i donar-lo a conéixer al total de la comunitat perquè tothom puga conéixer aquesta gran ciutat d'època visigoda, que va tindre una gran rellevància en la història de València”.

Pròxims passos

Des de l'Ajuntament al costat de l'Institut Català d’Arqueologia Clàssica, la Diputació de València i la col·laboració de l'Institut Valencià de Conservació, Restauració i Investigació, del 3 al 21 de juliol s'ha convocat el VI Curs d'Aqueología Cristiana i Visigoda en el Jaciment de València la Vella. Dirigit a estudiants d'arqueologia, el curs acostarà als participants a la metodologia bàsica d'excavació i anàlisi arqueològica a través d'un programa que, diàriament, combinarà el treball de camp en el jaciment amb el tractament dels seus resultats, a més d'una sèrie d'activitats teòriques i visites a jaciments dels voltants. La sisena edició del curs, pretén com en els anteriors, avançar en la investigació científica amb noves troballes.