Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja de Túria sol·licita finançament europeu per a un autobús elèctric, un punt de recàrrega, un sistema de bicicletes elèctriques i aparcaments segurs i un camí per als vianants en l'antiga via fèrria a Vilamarxant

El ple aprova el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) de la localitat en el qual es perfilen els eixos principals per a aconseguir una societat sostenible i justa amb el medi ambient.

'MEDI AMBIENT' 21 d'octubre de 2022

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible (PMUS) en el qual es defineixen els eixos fonamentals de la localitat per a aconseguir una societat sostenible i de respecte escrupolós al medi ambient. La proposta ha comptat amb l'aprovació de l'equip de govern del PSPV, a més dels vots de Ciudadanos, Compromís, l’Esquerra i Podemos Riba-roja Pot, l'abstenció del PP i el vot contrari de Vox.

L'aprovació definitiva del PMUS és una condició indispensable per a poder sol·licitar finançament de la Unió Europea en matèria de programes i iniciatives de mobilitat sostenible. L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha sol·licitat una dotació econòmica per a finançar fins a cinc projectes sostenibles per un valor de 761.400 euros amb càrrec al programa europeu “Next Generation”, enfocat a l'estimulació de l'economia en el marc europeu després de la pandèmia del covid.

D'aquesta manera, els cinc projectes tenen un cost econòmic que aconsegueix un total de 846.000 euros dels quals la Unió Europea es faria càrrec dels mateixos en un percentatge de 761.400 euros i els restants 84.600 euros es finançarien amb els fons municipals. A més, de la disponibilitat d'un pla de mobilitat municipal, l'accés a aquests fons exigeix, també, d'una línia de transport urbà col·lectiu. El municipi de Riba-roja de Túria compleix, actualment, amb els dos requisits europeus.

D'aquesta manera, els fons europeus Next Generation intenten aconseguir dos objectius, d'una banda, el finançament de programes basats en la mobilitat sostenible i, per tant, de reducció de les emissions de diòxid de carboni (CO2) en el terme municipal. D'altra banda, aquests fons formen part del paquet de mesures adoptades per la Unió Europea per a impulsar la recuperació econòmica després de la pandèmia del covid.

Els programes perfilats per l'equip de govern de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria estan encaminats a millorar el transport sostenible amb un rènting sobre un autobús elèctric dels fons europeus s'encarregarien d'aportar fins a 194.400 euros. El servei estaria adscrit al servei Connecta Metro que serveix per al transport dels ciutadans a l'estació del metro, tant en el nucli urbà com a les urbanitzacions del terme municipal. Amb aquest sistema de transport elèctric es pretén reduir la petjada de carboni, millorar la qualitat de l'aire i la contaminació acústica.

Relacionat amb el servei de l'autobús elèctric s'ha dissenyat un altre projecte consistent en la instal·lació d'un punt de recàrrega per a l'autobús municipal, amb un finançament europeu fixat en 27.000 euros i una aportació municipal de 3.000 euros, de manera que el cost global aconsegueix els 30.000 euros. D'aquesta manera, el punt de recàrrega de l'autobús elèctric estaria instal·lat en el magatzem de Riba-roja de Túria, enfront del cementeri i suposaria indubtables beneficis per al medi ambient.

L'equip de govern de Riba-roja de Túria aposta, també, per la implantació d'un sistema de lloguer de bicicletes elèctriques, el cost de les quals està fixat en 250.000 euros en total, d'ells les arques municipals aportarien 25.000 euros i els restants 225.000 serien a càrrec dels programes europeus de resiliència i reactivació econòmica. L'actuació consisteix en la implantació i posada en marxa d'un sistema de bicicletes elèctriques format per 60 bicicletes, 39 estacions de les quals 8 són punts de recàrrega, i, finalment, hi haurà 220 ancoratges.

Relacionat amb el sistema de bicicletes elèctriques, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha ideat la instal·lació de 5 aparcaments segurs per a bicicletes amb una capacitat mínima de 25 bicicletes cadascun d'ells en punts estratègics del nucli urbà, el pavelló municipal, la parada de metro, el poliesportiu, el centre esportiu la Mallà i el centre d'informació juvenil. El programa té un cost total de 100.000 euros, d'ells la Unió Europeu pagaria 90.000 euros i les arques municipals els 10.000 restants.

Finalment, l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha presentat el projecte “Via Fèrria” que en la seua fase 3 preveu la connexió de la localitat amb la veïna Vilamarxant, a través del camí cicle-vianants sobre l'antic traçat de la via del tren desmantellada fa anys. El projecte té un cost total de 250.000 euros, d'ells les arques municipals finançarien 25.000 euros mentre que els restants 225.000 procedirien dels fons europeus.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha destacat el caràcter estratègic d'aqueixes propostes “com una continuïtat de les polítiques que hem desenvolupat al llarg dels últims anys amb una aposta forta i decidida pels mitjans de transport nets, ecològics i respectuosos amb el medi ambient, per això, és necessari dotar d'un sistema municipal que permeta reduir de manera notable les emissions de CO2 a l'atmosfera”.