Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja fomentarà la participació de les empreses locals en la licitació dels contractes de l'Ajuntament

Es crearà un pla municipal amb mesures urgents i necessàries.

'CONTRACTACIÓ' 12 de maig de 2020

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat l'elaboració d'un pla municipal l'objectiu principal del qual és fomentar la participació de les xicotetes i mitjanes empreses (pimes), els comerços i els professionals en la licitació dels contractes públics. Aquesta iniciativa pretén adaptar a aquests sectors de Riba-roja de Túria a la nova realitat emanada de la crisi sanitària i econòmica.

La proposta de l'equip de govern del PSPV de Riba-roja, a l'empar de la normativa urbanística vigent, ha comptat amb el suport unànime de la resta dels grups municipals: Partit Popular, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida, Podemos i Vox.

L'estratègia de l'equip de govern, secundada en el ple pels partits de l'oposició PP, Ciudadanos, Compromís, Esquerra Unida, Podemos i Vox, passa per perfilar directrius que no contravinguen l'actual legislació de llibertat de mercat i concurrència amb un major foment de les empreses, comerços i professionals de la localitat en els contractes de licitació pública continguts en el pressupost econòmic.

La Directiva de Contractació Pública aprovada pel Parlament Europeu i pel Consell l'any 2014 assenyala el “paper clau” de la contractació pública com a instrument per a aconseguir un creixement intel·ligent, sostenible i integrador, però al mateix temps deixa la porta oberta a les iniciatives sorgides des de les administracions públiques per a “permetre que els contractants utilitzen millor la contractació pública en suport d'objectius socials comuns”.

L'equip de govern ha proposat l'elaboració d'un pla municipal que arreplegue “mesures urgents i estratègiques” que puguen adoptar-se en la contractació pública per a la reactivació econòmica i social de Riba-roja per a mitigar els efectes de la crisi sanitària i econòmica del Covid-19. Per a això, serà necessari un treball de recopilació, programació i redisseny dels procediments i condicions de contractació d'obres, serveis, subministraments i la resta de prestacions que es duguen a terme al llarg de 2020.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria prevaldrà “en la mesura del legalment possible” la contractació de pimes i la resta d'empreses del municipi en les citades licitacions amb la finalitat de superar de la millor forma possible la crisi econòmica derivada de la crisi sanitària del Covid-19.

El pla municipal que s'elaborarà consistirà en la redacció d'un directori oficial de pimes, comerços i professionals de Riba-roja de Túria i la creació del servei “Riba-licita amb tu” englobat en el programa municipal “El Teu Ajuntament amb Tú” la funció del qual es basarà a oferir informació i assessorament a tots els interessats de la localitat a participar en les citades licitacions.

Aquest programa municipal d'assessorament durà a terme jornades formatives als licitadors de manera virtual mentre la crisi sanitària no permeta la forma presencial, completada amb un correu electrònic per a facilitar una comunicació més efectiva entre l'administració i els potencials licitadors, a més d'un reforç en la publicació que es porta actualment en les xarxes socials municipals.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria potenciarà, també, la utilització dels sistemes dinàmics d'adquisició per a racionalitzar les compres menors, una divisió en lots dels contractes a fi de facilitar la participació de les pimes, completat amb majors ajustos en les exigències de solvència econòmica i tècnica per a participar en les licitacions basades en criteris de proporcionalitat per a ampliar la concurrència d'empreses xicotetes i mitjanes.

El pla municipal de suport al teixit empresarial local a Riba-roja de Túria preveu, a més, un ús estratègic de les condicions especials d'execució regulades en les lleis de contractació del sector públic per a permetre una reactivació econòmica i social efectiva plenament, i, finalment, s'establiran noves mesures que faciliten al temps la subcontractació amb les xicotetes i mitjanes empreses (pimes).

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha manifestat que aquesta nova iniciativa de l'ajuntament "serà molt important perquè el nostre teixit empresarial puga optar amb majors garanties en els procediments de contractació pública sense contravindre de cap manera la llibertat de concurrència de les empreses en el mercat econòmic, amb un únic fi d'ajudar-los a afrontar millor les conseqüències produïdes per la crisi sanitària del Covid-19”.