Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja instal·la caixes per a ratspenades per a lluitar contra el mosquit tigre en parcs, barrancs i jardins públics

Els quiròpters són capaços d'eliminar fins a 3.000 insectes en una jornada

'MEDI AMBIENT'21 de maig de 2018

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha iniciat la instal·lació de les primeres caixes en l'interior de les quals habitaran les ratspenades autòctones que s'encarregaran d'eliminar l'augment incipient de mosquits tigre en el terme municipal. La iniciativa s'engloba en el programa Eco-Riba amb l'objectiu de lluitar contra aquest insecte que afecta a collites i ecosistemes naturals. El consistori ha contractat a una empresa especialitzada en el sector d'aquest tipus d'animals i insectes.

Els primers quiròpters es van instal·lar en la jornada d'ahir dissabte, 19 de maig, en un habitatge antic que el consistori ha adquirit recentment al costat del riu Túria i, a continuació, aquest projecte s'estendrà a la resta dels parcs i àrees públiques del terme municipal. Tècnics municipals es van encarregar de col·locar les caixes amb les corresponents ratspenades autòctones a l'interior a una altura raonable lluny de l'abast de qualsevol persona i en una zona adequada que garanteix la seua total seguretat.

Les citades ratspenades triades per a Riba-roja de Túria són capaces d'eliminar fins a un total de 3.000 insectes al dia en condicions normals i, per tant, poden ajudar a l'eradicació dels denominats mosquits tigre -coneguts científicament com "Aedes albopictus"- pel seu caràcter virulent sobre les collites, el medi ambient o per la seua capacitat transmisora de malalties i per les molèsties que causa en les persones en contacte amb el seu cos.

Aquest mètode triat pel departament de Medi ambient en el marc del programa Eco-Riba és únic en la comarca del Camp de Túria pel seu caràcter respectuós amb l'entorn natural i el seu nul impacte sobre la resta de flora i fauna autòctona. El seu ús es completarà amb uns altres també naturals com els bacils biològics que s'empren per a combatre les larves que en fase inicial es multipliquen a gran velocitat.

La seua presència és més accentuada en determinats llocs, com les petites acumulacions d'aigua, els tests de les plantes, els embornals o camuflats en la vegetació autòctona. Per açò, és necessari eliminar qualsevol escletxa d'aigua en aquests enclavaments per a evitar que els mosquits puguen sobreviure i, per tant, tinguen la possibilitat de reproduir-se amb el pas del temps.

Les dues espècies de ratspenades que l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha decidit introduir en determinats espais i llocs de titularitat municipal són els "Pipistrellus pipistrellus" i "Pipistrellus pygmaeus" que habiten en diverses zones de la Península Ibèrica. La seua capacitat devoradora pot arribar a suposar l'eliminació d'uns 3.000 insectes diàriament.

Entre els llocs on es duran a terme aquestes actuacions amb ratspenades cal destacar el Parc Maldonado i els barrancs que travessen el propi casc urbà de Riba-roja com el Barranc dels Moros o el dels Monges encara que també s'estendran a uns altres com Mandor o la Cabrassa. Les zones habitades més properes a la llera del riu Túria també seran un altre punt d'atenció municipal.

Els mesos de juny i setembre constitueixen les èpoques on es nota amb major accent la presència dels mosquits tigre que se solen alimentar de tot tipus de residus i es multipliquen a un ritme vertiginós en espais amb escassa aigua. El seu horari d'actuació s'acreix amb la marxa de la llum solar encara que no solen cercar la nit fosca per a atacar.

Aquesta tàctica d'execució directa de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria es completarà amb diverses campanyes de conscienciació i divulgació entre els col·lectius i segments poblacionals on la presència d'insectes tigre pot ser més important, ja que les parcel·les privades constitueixen, en múltiples ocasions, el brou de cultiu de de aquest tipus d'invasors.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha afirmat que l'inici d'aquesta campanya de combat sobre els mosquits tigre "significa que el consistori compleix la seua promesa i deure actuar sobre una plaga que en els últims anys està causant nombrosos problemes i molèsties als nostres veïns i a més a la resta d'exemplars pel seu caràcter agressiu".