Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja intensificarà la vigilància i la neteja en l'àrea recreativa del Túria durant la Setmana Santa i Pasqua

Policia Local i Protecció Civil vetlaran pel compliment de la normativa que regix el Parc Natural.

'MEDI AMBIENT I SEGURETAT CIUTADANA' 27 de març de 2024

L'àrea recreativa de Riba-roja al Parc Natural del Túria serà un any més un dels espais naturals triats per les famílies per a gaudir del temps d'oci durant les vacacions de Setmana Santa i Pasqua. Este és un dels 22 espais naturals protegits que formen part de la campanya ‘Pasqua als Parcs Naturals’, que este matí ha presentat la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas juntament amb el director general de Medi natural, Raúl Mèrida.

La presentació s'ha celebrat en el Centre de Visitants del Parc Natural del Túria a Vilamarxant, a la qual ha assistit el regidor de Parcs i Jardins i Servicis Públics, Rafa Gómez, així com representants dels diferents municipis al costat del Parc Natural. Durant els pròxims quinze dies, la conselleria posarà en marxa un centenar d'activitats i jocs educatius, així com itineraris especials que afavorisquen el coneixement del medi natural. ‘Volem obrir els parcs com a aules de naturalesa’, ha assegurat la titular de Medi Ambient.

Es preveu que més de 40.000 persones visiten els parcs naturals de la Comunitat Valenciana, en els quals han intervingut 240 treballadores i treballadors per a la posada a punt dels 1.700 quilòmetres de rutes disponibles i els 159 berenadors i àrees recreatives distribuïdes pel territori valencià.

Concretament, del 28 de març al 8 d'abril, l'Ajuntament de Riba-roja intensificarà la vigilància i el compliment de la normativa del Parc Natural, especialment en l'àrea recreativa del Túria. Per a això establirà torns de matí i vesprada, en els quals efectius de la Policia Local i de Protecció Civil s'encarregaran de vetlar per la seguretat, dins del Pla Previfoc, de vigilància preventiva que respon als diferents nivells de perillositat per risc d'incendis forestals. A més es dotarà de personal de neteja i recollida de residus en la zona.

No obstant això el regidor de Parcs i Servicis Públics, Rafa Gómez ha fet una crida a la ciutadania, ‘per a poder mantindre el nostre Parc Natural en perfectes condicions necessitem també de la col·laboració dels usuaris i usuàries de l'esta zona natural. Farem un esforç important amb mitjans municipals per a intensificar la vigilància però necessitem de comportaments cívics, respecte i tolerància amb el medi ambient i amb el municipi’, afirma.

Precisament per a aconseguir una utilització racional dels recursos naturals, l'Ajuntament de Riba-roja va aprovar el 24 de juliol de 2023 el Reglament d'utilització de les zones d'esplai del riu Túria, com a instrument jurídic de conscienciació, convivència i gestió, que garantisca la utilització i el gaudi de les instal·lacions pels usuaris del riu Túria.

Este reglament s'aplica sobre les zones de bany, els animals de companyia, la circulació de vehicles, les acampades, el mobiliari urbà, la contaminació acústica o l'ús de zones de pícnic. Així, establix una sèrie de sancions per infracció que oscil·len entre els 75 euros fins als 600 euros, en cas d'infracció molt greu.

Prevenció d'incendis

Com establix el reglament municipal, queda totalment prohibit realitzar foc directament en el sòl (arenes, dunes, pedres o roques), l'ús de bombones de gas i/o líquids inflamables o realitzar barbacoes en el riu o zones adjacents.

En les últimes dos dècades, Riba-roja ha patit més de 40 incendis forestals en l'àmbit del parc Natural. Malgrat el treball d'eliminació de la canya invasora i del projecte Guardian, existix un risc alt que només pot combatre's evitant comportaments incívics.

En el període que comprén Setmana Santa i Pasqua, les mesures preventives establiran el nivell 3 de preemergència, per la qual cosa en esta situació, quedarà prohibit fer ús de les zones recreatives que romandran precintades.

Esta mesura forma part del dispositiu especial de 1.200 efectius que s'encarregarà de controlar possibles incidents que puguen ocórrer en el medi natural de la Comunitat Valenciana durant les vacacions de Setmana Santa i Pasqua.

Amb la incorporació del personal tècnic del Centre de coordinació d'Emergències, Bombers Forestals, així com agents mediambientals i altres forces i cossos de seguretat de l'Estat, s'intensificarà la vigilància de les muntanyes, segons va anunciar recentment la conselleria d'Interior. A més es comptarà amb unitats terrestres d'extinció i el suport mitjans aeris per a fer front a qualsevol possible incendi que puga ocasionar-se, amb l'agreujant de la falta de pluges dels últims mesos.