Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja posa el focus en el valor dels ODS i l'Agenda 2030 a escala local

La Universitat de València i l'Ajuntament organitzen la primera jornada d'anàlisi sobre la implementació dels 17 objectius de desenvolupament sostenible.

'MEDI AMBIENT' 30 de març de 2023

Es Castell de Riba-roja ha acollit aquest matí la Primera Jornada d'Aplicació dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a escala local organitzada per l'Ajuntament de Riba-roja de Túria i la Universitat de València. Aquesta jornada ha analitzat les tasques d'aplicació i seguiment del Pla Estratègic de l'Ajuntament, el PlaRiba-Plus per al període 2017-2025, que recull l'aplicació dels ODS en el municipi; així com l'exposició diverses pràctiques i experiències municipals per a la consecució de l'Agenda 2030.

En l'acte inaugural han participat l'alcalde de Riba-roja, Robert Raga, la presidenta de la Mancomunitat del Camp de Túria, Lola Celda, el coordinador general de la Federació valenciana de Municipis i Províncies, FVMP, Eugeni de Manuel i el catedràtic de la Universitat de València i director acadèmic del PlaRiba-Plus, Jorge Hermosilla. Al desenvolupament de la jornada han contribuït part de l'equip de la Universitat de València, que dirigeix i coordina l'aplicació dels ODS a Riba-roja de Túria, així com una desena de tècnics municipals que han compartit diversos programes i projectes municipals i la seua relació amb els ODS. La mobilitat sostenible, el turisme intel·ligent, la participació ciutadana, la gestió dels recursos i l'educació ambiental, han sigut alguns dels temes abordats en la trobada.

Riba-roja de Túria és hui un municipi referent en el compromís amb l'aplicació dels ODS, tant per la seua integració en xarxes a escala autonòmica i estatal, relacionades amb els ODS, com per la seua participació en diversos projectes nacionals i europeus que té la sostenibilitat mediambiental com a eix central.

Durant la seua intervenció, l'alcalde ha destacat que es tracta de ‘el full de ruta mundial més important per a resoldre els problemes del món, i jornades i debats com aquest ens permeten abordar el local des del global’. Així Raga ha matisat ‘la planificació, a partir de la diagnosi i l'anàlisi és clau per a poder aplicar els 17 objectius alineats a la sostenibilitat econòmica, mediambiental i social’’.

Per part seua, la presidenta de la Mancomunitat Camp de Túria, Lola Celda ha incidit en la importància de les aliances i el treball conjunt dels municipis ‘per a ser més eficaços en la gestió dels recursos i aconseguir una societat més justa i un planeta més sa’, mentre el coordinador de la FVMP, Eugeni de Manuel ha ressaltat el treball de divulgació i conscienciació, des de la cooperació municipal, que es realitza des de la FVMP.

Tant el catedràtic i director del Pla, Jorge Hermosilla com la professora de Geografia i coordinadora d'aquest, Sandra Mayordomo han abordat la importància de disposar d'un instrument tècnic d'aplicació de l'Agenda 2030; processos i reptes així com l'acompanyament tècnic necessari per al seguiment de l'aplicació dels ODS, mitjançant el sistema d'indicadors, la participació ciutadana i la comunicació.

Hermosilla ha ressaltat ‘l'Agenda 2030 ofereix en tots els nivells de l'administració un marc homogeni per a la planificació del desenvolupament sostenible. La seua implementació s'adapta a les singularitats territorials de cada àmbit, la qual cosa facilita l'establiment de mesures adequades en els diferents contextos. En aquest sentit, les polítiques públiques han d'enfocar els seus resultats als ODS, amb el propòsit de contribuir a la seua consecució, i enfortir d'aquesta manera el seu compromís amb el desenvolupament sostenible.

Les entitats locals són actors clau en la consolidació d'un nou model socioeconòmic basat en aquests objectius internacionals. Per a això és necessari localitzar els ODS i integrar-los en la planificació de cada ens local. Així- destaca el catedràtic- el treball dels governs locals és imprescindible per a aconseguir la majoria de les 169 metes dels ODS l'any 2030.

La implementació dels ODS- afig el catedràtic- no és únicament una tasca del sector públic, sinó que també és labor de la societat civil, i és en aquest aspecte on els municipis, donada la seua proximitat, han de desenvolupar accions de divulgació i actuacions dirigides a incorporar a la ciutadania en aquest procés per a aconseguir les metes de l'Agenda 2030.