Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-Roja puntuarà la conciliació laboral dels treballadors de les empreses que liciten en els concursos de l'Ajuntament

El ple aprova una moció de Ciutadans per a incentivar la conciliació

9 de novembre de 2017


L'Ajuntament de Riba-roja de Túria tindrà en compte la gestió de la conciliació laboral que apliquen als seus treballadors aquelles empreses privades que concórreguen a les licitacions públiques de l'ajuntament. Els tècnics municipals s'encarregaran de determinar els paràmetres concrets que s'aplicaran des d'ara en les adjudicacions de les obres i els serveis municipals.

La finalitat del consistori és incentivar en les empreses que es presenten als concursos públics una millora notable en les condicions laborals dels seus empleats, en el qual es tinguen en compte els horaris de treball i les obligacions familiars dels seus treballadors com un dels objectius a curt termini, sempre que els informes tècnics i jurídics validen aquests paràmetres en els plecs de contractació.

L'acord del ple municipal és fruit d'una moció presentada pel grup de Ciutadans que va ser recolzada per l'equip de govern de Riba-roja -format pel PSPV, Compromís i Esquerra Unida- i pel Partit Popular mentre que RIba-roja Pot va optar per l'abstenció. El seu objectiu és que cada vegada més les empreses apliquen paràmetres de conciliació en la seua vida diària.

La moció argumenta la necessitat d'aplicar la conciliació laboral dels treballadors arran de les dades que llancen l'última enquesta de població activa (EPA) en la qual es destaca que, malgrat l'increment de participació de les dones en el mercat laboral, les xifres estan allunyades dels homes, de manera que sorgeixen problemes a l'hora de combinar la vida personal, la familiar i la laboral.

La taxa d'ocupació entre els 25 i els 49 anys és on es reflecteix una major distància entre els homes i les dones a l'hora d'accedir a una ocupació. D'ells, el 79% dels homes sense fills treballa mentre que en les dones aquestes xifres es redueixen fins al 69%, és a dir, una diferència de 10 punts percentuals.

En el mateix segment i amb descendència pel mig en tots dos casos, el 84'3% dels homes té una ocupació mentre que en el cas de les dones la distància s'amplia fins al 62'8%, és a dir, 21'5 punts de diferència. Per tant, en aquests casos, les dones tenen més problemes per a accedir a un lloc de treball ja que al mateix temps han d'atendre als seus fills.

Quan es tracta d'acollir-se a un període d'excedència a temps complet, la bretxa entre tots dos sexes s'accentua notablement. Així, només el 4% dels homes s'acullen a un període de temps d'excedència d'entre 1 i 3 mesos per a atendre als seus plançons, mentre que en el cas de les dones les xifres es disparen fins a un 45'9%, més de 45 punts percentuals.

En el cas d'excedències més perllongades d'entre 3 i 6 mesos, les distàncies entre tots dos s'incrementa ja que només un 1% dels homes s'han acollit a aquesta possibilitat laboral mentre que les dones els fan en un altre 45'3%.

Les llargues jornades que en algunes empreses es duen a terme és un dels principals obstacles per a facilitar la conciliació laboral, sobretot en horaris de matí i vesprada, de manera que és més complicat la conciliació quan existeixen fills en edat escolar els que homes i dones han d'afrontar. Especialment, aquests horaris dificulten la compatibilitat correcta entre la família i el lloc de treball. Així, un 53'3% de les dones addueixen les obligacions familiars com un dels obstacles per a trobar una ocupació, així com aquelles que opten per una ocupació a temps parcial.

L'equip de govern de Riba-roja considera que aquesta proposta de Ciutadans "pot ser molt beneficiosa perquè les empreses privades es consciencien cada vegada més sobre la necessitat que els seus empleats tinguen uns horaris adequats perquè tant homes com a dones puguen combinar les seues obligacions laboral amb la seua vida familiar i el seu temps lliure; per açò, l'ajuntament aplicarà aquests paràmetres en el seu procés d'adjudicació d'acord als informes tècnics legals".

Cal destacar que recentment l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha aprovat una proposta per a augmentar la transparència i la participació en els contractes públics amb unes meses de contractació en les quals no participaran els regidors, únicament ho faran els tècnics i els treballadors municipals.