Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Riba-roja reivindica una vegada més la supervivència de l'anguila en el Túria

El Castell de Riba-roja ha acollit la IV Jornada "L'anguila en la mar, l'angula en el Túria" que s'ha clausurat amb la solta de 2011 anguiles en el riu Túria.

'MEDI AMBIENT' 4 d'octubre de 2023

Hui s'ha celebrat en Riba-roja la IV Jornada "L'anguila en la mar, l'angula en el Túria", centrada en aquesta espècie que continua amenaçada per la degradació persistent del seu hàbitat. La jornada s'emmarca en el programa Universitats Estacionals, que es manté amb força a Riba-roja de Túria en 2023, gràcies a la col·laboració entre la Universitat de València, el consistori, la Diputació de València i Caixa Popular.

Es Castell de Riba-roja ha acollit les presentacions on han tractat els avanços a la plataforma "L'anguila en la mar - l'angula al Túria" per part d'Ángel Morales Rubio Professor C.U. de Química Analítcia (UV) i la conferència "L'anguila (Anguilla anguilla). Una espècie amenaçada?" oferida per la professora C.u.de Microbiologia (UV), Carmen Amaro González. En resum, en aquesta edició s'ha abordat la biologia de l'anguila en el seu entorn natural i els perills als quals s'enfronta. S'ha parlat del seu cultiu com a forma de repoblació, de les malalties que les afecten i de com es poden combatre.

Aquesta nova edició, va d'acord amb l'aprovació del Pla d'Ordenació de Recursos Naturals (PORN) del Parc Natural del Túria on es manifesta clarament la importància de la connexió del riu Túria amb la mar i s'ha obert una porta a la possibilitat que l'anguila puga completar el seu cicle de vida. Aquest objectiu hauria d'ocupar un lloc prioritari en els processos de planificació del desenvolupament urbà i en el disseny municipal dels futurs Plans Urbans d'Actuació Municipal (PUAM); emmarcats en l'Estratègia a 10 anys per a l'adaptació als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, en els quals s'hauria d'assegurar la supervivència de les espècies, conservar els hàbitat i frenar la pèrdua de biodiversitat.

Com ja és tradició, la jornada ha conclòs amb la solta de 2011 anguiles en el Túria en la qual han participat els usuaris i usuàries de l'Associació de familiars i persones amb malaltia mental, AFEMPES (Associació de Familiars i Malalts Mentals de Paterna, l'Eliana i San Antonio de Benagéber).

“En aquestes jornades donem visibilitat a una espècie en perill d'extinció pel fet que el cicle de vida de l'anguila transcorre del riu a la mar i al contrari. En el nostre riu Túria, està en greu perill d'extinció, i gràcies a la plataforma i la col·laboració de tots els agents implicats, continuarem avançant en el projecte pel corredor verd que uneix el Parc Natural del Túria amb la mar i l'Albufera”.- Apunta, el regidor de Medi Ambient, José Luis Ramos. ​