Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

Está usted en:
  • Imprimir

Robert Raga presenta en la XVI Assemblea de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima el programa Riba-roja Compensa

La iniciativa ha despertat l'interés de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic dependent del Ministeri de Transició Ecològica.

'MEDI AMBIENT' 11 de juny de 2024

La seu de la Fundació Cajasol a Sevilla ha acollit esta migdia la XVI Assemblea de la Xarxa Espanyola de Ciutats pel Clima, en la qual han participat tots els representants polítics de les entitats locals que la integren. Una xarxa a la qual Riba-roja de Túria forma part des de 2016, com a membre de la Junta de Govern de la Xarxa Espanyola de Ciutats dependent de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, que aglutina a 368 entitats que representen a més de 32 milions d'habitants.

L'Assemblea presidida pel president de la RECC i alcalde de Sevilla, José Luis Sanz i la presidenta de la FEMP i alcaldessa de Jerez de la Frontera, Mª José García Pelayo, ha sigut un fòrum de trobada d'experiències i iniciatives locals en les quals s'ha posat en valor la necessitat de cerca de solucions per a combatre el canvi climàtic i s'ha reivindicat de nou un major finançament per als municipis, que els permeta adoptar mesures que frenen este procés.

Riba-roja de Túria ha presentat a l'Assemblea el programa municipal “Riba-roja Compensa”, que l'Ajuntament va aprovar mitjançant una Ordenança reguladora de la petjada de carboni (BOP 246, 22.12.2022), la creació de projectes d'absorció de CO2 i de minimització d'emissió de gasos d'efecte d'hivernacle (GEI) en el terme municipal.

L'ordenança està permetent la projecció d'iniciatives en el nostre municipi que directament incidiran en la nostra petjada de carboni millorant-la en gran manera i permetent que el sector privat que participa en les accions, bé a través de la responsabilitat social corporativa, així com per la certificació de CO2 que obtenen en els projectes d'absorció, es veja gratament beneficiat.

Actualment s'està millorant l'ordenança perquè permeta una nova via de realització dels projectes sota la supervisió municipal a través de la firma d'un conveni, este fet milloraria els temps en la contractació dels projectes quan s'haja completat la seua dotació pressupostària.

Els projectes d'absorció consistixen bàsicament en repoblacions i recuperaciónes de zones de bosc, les accions de minimització de GEI van des de l'eficiència energètica en edificis (solars, aerotèrmia….) fins als canvis de flota de vehicles passant per la millora de la mobilitat municipal o l'enllumenat públic.

La dotació econòmica dels projectes es realitza d'una banda a través de les baixes econòmiques de la contractació pública anual municipal, el 50% de les baixes en contractació servixen per a pressupostar els projectes i d'altra banda obri la col·laboració públic privada a través de convenis de mecenatge amb les empreses interessades.

L'alcalde de Riba-roja, Robert Raga ha presentat públicament la iniciativa que ha despertat l'interés de la direcció general de l'Oficina Espanyola de Canvi Climàtic i ha subratllat “l'interés despertat respecte a l'ordenança pel sector privat especialment de l'àrea industrial, per la realització d'accions en el terme municipal on es troben exercint la seua activitat, fet que ha permés millorar en gran manera la col·laboració públic privada per a l'execució de projectes mediambientals”.

Bones Pràctiques

El consistori presentarà este programa al X Premis Bones Pràctiques Locals pel Clima, amb els quals la FEMP i el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITERD), a fi de reconéixer les iniciatives dels governs locals en diversos camps de la lluita contra el canvi climàtic. Riba-roja de Túria ja va ser reconeguda en 2018, com a finalista, pel programa “EcoRiba Integra”.

La trobada ha servit per a donar a conéixer a les noves entitats que formaran el Consell de Govern, després de la celebració de les passades Eleccions Municipals de maig de 2023. La nova estructura estarà representada per Santander, Osca, Vedra, Santa Pola, Daimiel, Sòria, Granollers, Valdepeñas, Lorca, El Espinar, Los Realejos, Tacoronte, El Prat de Llobregat i la Diputació de Badajoz.

En finalitzar l'Assemblea s'ha celebrat l'Acte de Lliurament dels Reconeixements per la Trajectòria en els Premis a les Bones Pràctiques Locals pel Clima.

Per a finalitzar el matí, s'ha presentat la Guia per a l'elaboració de polítiques municipals i plans locals d'actuació davant altes temperatures, elaborada per la Xarxa i de recent publicació. Paral·lelament, i per a donar continuïtat a la guia presentada, s'ha proposat l'elaboració d'un document amb recomanacions per a l'elaboració de Plans Locals d'Actuació davant el risc d'incendis en les zones periurbanes que compten amb massa forestal. Esta guia finançada amb PIMA Esdeveniments Adversos s'estima que estiga aprovat a la fi de 2024.