Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

Riba-roja recupera una parcel·la de 15.989 metres quadrats que ha utilitzat la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) durant 33 anys i destinarà els terrenys per a instal·lar empreses tecnològiques i d'innovació

L'ajuntament recuperarà els terrenys de titularitat pública després de concloure el termini de la cessió a la Generalitat d'un emplaçament en el qual han passat revisió milers de vehicles valencians.

'POLIGONS INDUSTRIALS' 20 de juliol de 2022

El ple de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria ha fixat el pròxim 31 de març de l'any 2024 com a data límit en la qual el municipi recuperarà uns terrenys de 15.989 metres quadrats del polígon del Oliveral en el qual fins ara s'utilitzaven per a la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV). La proposta de l'equip de govern del PSPV ha comptat amb el suport d'Esquerra Unida i de Podem Riba-roja Pot mentre que, finalment, el Partit Popular, Ciudadanos, Compromís i Vox han optat per l'abstenció.

L'acord de cessió dels terrenys va ser rubricat entre totes dues parts –Ajuntament de Riba-roja de Túria i Seguretat i Promoció Industrial (Sepiva)- al maig de 1988 i en ell s'establia una vigència de 33 anys per un bé de propietat municipal qualificat com a sòl urbà industrial edificable, segons la nomenclatura de la referència cadastral. D'aquesta manera, la Generalitat Valenciana disposava d'un espai per a la revisió dels vehicles i turismes de l'àmbit de la Comunitat.

Els 33 anys previstos en el protocol bilateral inicial van concloure el passat 20 de maig de 2021, però el Sepiva va sol·licitar a l'Ajuntament de Riba-roja de Túria una pròrroga per a poder continuar utilitzant un emplaçament estratègic en la revisió dels vehicles durant, almenys, 4 anys més, abans d'abandonar aquest espai definitivament, és a dir, fins a maig de l'any 2025, segons l'escrit presentat per l'Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace).

L'equip de govern de Riba-roja de Túria argüeix dos informes tècnics municipals elaborats per sengles empleats de l'ajuntament que avalen el desmantellament de les actuals instal·lacions dedicades a la revisió tècnica dels turismes i vehicles i que s'han utilitzat al llarg de més de tres dècades en total. A més, tots dos tècnics advoquen per recuperar els 15.989 metres quadrats que tornarien, d'aquesta manera, a propietat municipal.

Sòl industrial

D'una banda, el Departament de Foment Econòmic de l'Ajuntament de Riba-roja de Túria defensa la recuperació “necessària” i “convenient” del citat immoble situat en ple polígon industrial del Oliveral, al costat de les principals vies de comunicació com l'AP7 i la Nacional III, en constatar-se la falta de parcel·les destinades a un ús industrial o de la logística. D'aquesta manera, l'ajuntament considera que els terrenys es podrien destinar, principalment, a empreses “pioneres en tecnologia i innovació que puguen generar ocupació de qualitat i riquesa en la localitat”.

A més, un altre informe elaborat per la Prefectura de la Policia Local de Riba-roja de Túria conclou la necessitat del trasllat d'aquesta activitat a un nou emplaçament físic en raó a qüestions relacionades amb el trànsit rodat. “S'aconsella el trasllat de la citada empresa a una zona on es donen unes condicions de trànsit més concordes que garantisquen una òptima seguretat viària als conductors i als altres usuaris de la via”, subratlla l'informe municipal.

L'Ajuntament de Riba-roja de Túria s'ha reunit en diverses ocasions amb l'Ivace en els últims mesos amb l'objectiu de traslladar la seua negativa a aprovar una pròrroga al conveni que en el seu moment van rubricar totes dues parts per les raons estratègiques i de trànsit que aconsellen la recuperació d'aquesta parcel·la pública. Fins i tot, l'equip de govern va concedir, a principis del passat mes d'abril, un període per a formular les al·legacions oportunes sobre la decisió del consistori de tornar a ocupar la parcel·la.

D'aquesta manera, l'Ivace ha tornat a sol·licitar un període de 18 mesos més com a pròrroga que començarien a comptar a partir de la finalització de la concessió prevista per al 31 de desembre d'aquest mateix any. A més, totes dues parts es comprometen a dissenyar les condicions d'una nova cessió de terrenys en una nova ubicació on es mantindria el servei de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV), tal com s'ha vingut prestant al llarg de les últimes tres dècades.

Amb la nova data fixada, la citada parcel·la tornarà a l'Ajuntament de Riba-roja de Túria el 31 de març del pròxim any 2024, quan es produirà el desmantellament dels terrenys perquè puguen ser alienats o subhastats i, per tant, ocupats en un futur per empreses dedicades a la tecnologia i a la innovació, d'acord actualment amb les noves demandes dels principals sectors puixants de l'economia. L'equip de govern, a més, ha oferit l'Ivace la possibilitat de traslladar-se a altres parcel·les dotacionals situades en el mateix polígon per a situar en elles aquesta activitat, amb major espai i que reuneix les condicions mínimes exigides.

L'alcalde de Riba-roja de Túria, Robert Raga, ha subratllat el caràcter “estratègic” que compleixen els terrenys que ha ocupat l'ITV en els últims anys “amb la gran labor que han realitzat en benefici de tot el parc automobilístic de la Comunitat Valenciana” i, al mateix temps, ha afirmat que es destinarà “a altres activitats econòmiques i empresarials ja que en els últims temps s'ha produït un auge notable en la demanda de sòl industrial”.