Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9

ORIENTACIÓN AL USUARIO

  • Imprimir

(1997) 'Si las piedras hablaran...' Rf 19970701-018-014-007-1778_1797

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente: “Si las piedras hablaran…”. En Templo parroquial de Ribarroja, 200 años nos contemplan, libro conmemorativo del II centenario de la construcción del templo…, pp. 41-44. Comisión organizadora del II centenario, Ribarroja, 1997.

NOTES:
- En 1997 es va celebrar el segon centenari de la construcció de la nova església parroquial i de la translació. Es va crear una “Comissió Organitzadora del II Centenari 1997” i Francisco Badía Roselló, entre els seus impulsors, va assumir el que ell mateix va dir la coordinació d'una publicació concebuda com a llibre de festes del bicentenari però Paco, amb bon criteri, va separar la part textual amb els seus diversos assajos i estudis de la part publicitària de col·laboradors comercials, de manera que es van editar en realitat dos llibrets independents reunits en una “camisa” de cartolina.

- En la part textual va haver-hi una nodrida i enjudiosa participació i com pense que ha de quedar constància dels esforços de tots incloc en aquest assaig un apèndix (“B”) amb les pàgines de crèdits i l'índex perquè qualsevol persona interessada puga conéixer els temes que es van tractar, a l'espera que en l'algun moment es puga incloure ací en aquest corpus documental l'exemplar complet digitalitzat; mentre és possible acudir a la Biblioteca o algun dels nombrosos participants en el centenari que van rebre el seu exemplar del llibre commemoratiu.

- En el present estudi no es van incloure els plans originals de l'església perquè anaven per separat en altres pàgines; aquests mateixos plans s'havien publicat en el primer llibre de la sèrie fàctica “Ribarroja del Túria a través de su historia” (I-1985) i, posteriorment es van incloure també en el volum quart que recollia les dades per a la història de l'església en Riba-roja (IV-2000). En tot cas, m'ha semblat convenient incloure'ls en aquesta edició virtual (apèndix “A”) per a facilitar el seguiment i comprensió del que s'esmenta en l'assaig perquè es puga comparar el que es va projectar amb el que es va fer i veiem, pels motius que s'exposen en el text.

- Per tot el que s'ha exposat en els dos paràgrafs anteriors la publicació virtual té catorze pàgines si bé el text en si té només quatre, tal com figura en l'esmena de responsabilitat o cita bibliogràfica.

- Entre les “paraules clau”, al final, es troba l'esmena de Mª del Mar Cervera a qui molts veïns coneixeran, s'inclou perquè l'esmente en la bibliografia atés que és la persona que em va facilitar la tesi de Janini de la Cuesta, sent la primera vegada en què vaig tindre coneixement dels plans originals, abans que es publicaren en el llibre sobre Ribarroja.

- Finalment he d'esmentar una qüestió que hauria de picar la curiositat del lector atent posat que té implicacions a propòsit de la possible localització de la mesquita de l'albacara de Riba-roja: malgrat que l'església parroquial es va concebre i va construir, a causa de les tensions doctrinals de l'època, seguint estrictament les indicacions del Concili de Trent, presenta una anomalia “greu”, està orientada just al contrari de les normes, és a dir, d'est a oest, quan havia de ser al contrari; un “error” tan greu només pot tindre una explicació, pense, i seria la sacralización, la necessitat de situar el lloc sagrat sobre el lloc sagrat anterior (la mesquita), un poc més important que la norma.

Paraules clau:
Temple parroquial – espai i símbol - Santiago Sebastián – Antonio Benlloch – Jerusalem celeste – Vicente Gascó – María del Carmen Cervera - Segle XVIII.