Menu Screen Reader

Menu Utilidades

Elegir Idioma

  • Imprimir
  • Contactar

Buscador

9
  • Imprimir

(2000) 'El Túria, autovía del Reino' - Rf 20000501-015-011-059-1267_2000

(1)
CALATAYUD CASES, José Vicente: “El Turia, autovía del Reino”, en III Ofrenda al Río Turia, pp. 46 a 55. Ayuntamiento, Riba-roja de Turia, 2000

NOTES:
- El present text es va incloure en el llibre presentat en ocasió de la celebració de la III Ofrena al riu Túria, celebrada a Riba-roja de Túria l’any 2000.
- L’estudi pretén fer un homenatge no sols al riu Túria sinó també a l’esforç de les gents d’un de tants oficis que en el passat recent van ser crucials per al desenvolupament de l’economia i hui han desaparegut com a tals, els nabateros i ganxeros.
- Els serrans, en èpoques passades anaven “a la sega” o “a la fusta” o transhumaven. En esta ocasió ens ocupem dels segons i presentem el desenvolupament de les seues tasques seguint el nostre riu i transportant les "maderadas"; al mateix temps incloem una part del seu particular vocabulari, per a continuar i finalitzar l’article amb un repàs històric del tema des de l’època de Jaume I fins als albors del segle XX, quan el ferrocarril, les incipients carreteres i les preses van acabar amb l’ofici.
- El text que presentem en El Cronista Virtual, ha sigut fotografiat (no escanejat) d’un llibre original, encara que he sobreimprés text en algunes errates, per la qual cosa no és una còpia exacta d’este.

Paraules clau: “ir a la madera” – Racó d’Ademuz – Chelva – Cofrentes – Enrique Jarabú – Juan José “tres de bastos” – nabatero – ganxero – Jaume I – Jaume II – Pere II – Raimundo de Riusech – Clams – Ofrena – Segle XIII – Segle XIV- Segle XVIII – Segle XIX - Segle XX